Спаич

Документален филм за Димитър Списаревски

Продуцентска къща

АДЕЛА МЕДИЯ

Продуцентска къща АДЕЛА МЕДИЯ е основана през 1991г. и е една от първите назависими продуцентски компаннии, създадени в България след демократичните промени.

Адела Пеева, основател, собственик и управител на компанията, има дългогодишен опит като успешен режисьор на документални филми. Тя получи множество признания за филмите си, които са показвани и се показват из целия свят, както по телевизионни екрани така и в кината, на фестивалите и чрез официалната дистрибуция на копията им.

От началото на съществуването си АДЕЛА МЕДИЯ се специализира в областта на документалното кино. Основният интерес на компанията е създаване на филми, занимаващи се с културни, исторически и социални въпроси, но в центъра на които винаги са човешки истории. Компанията има подчертан интерес към темите и проблематиката на Балканите и Източна Европа.

Филмите, реализирани от продуцентската къща АДЕЛА МЕДИЯ са радват на широк зрителски успех и са носители на най престижните международни и национални награди. Най-известните „Чия е тази песен?” и „Развод по албански” имат номинация за „Европейския Оскар” - наградата на Европейската филмова академия EFA.

Филмите на Адела Пеева са излъчвани в Германия, Франция, Испания, Белгия, Финландия, Италия, Щвеция, Австрия, Унгария, Сърбия, Дания, Турция и Швейцария а също и в Кореа, Тайван, Индия и Бразил. Участвали са и са награждавани на множество национални и международни филмови фестивали в Германия, Франция, Италия, САЩ, Полша, Румъния, Швейцария, Хърватия, Албания, Турция и Русия.