Спаич

Документален филм за Димитър Списаревски

Адела Пеева за бъдещия си филм:

Историята на капитан Димитър Списаревски, извършил самоубийствена атака срещу американски бомбардировач защищавайки небето над София, дълги години беше натикана в дълбока забрава. А самият Димитър Списаревски като че ли въобще не бе съществувал.

Във всичките си документални филми използвам за основа на разказа една на пръв поглед локална тема, достатъчно комплексна и интригуваща за да се получи интересен филмов разказ. Такава тема обаче, винаги отговаря и на друго важно условие: да дава възможност чрез специфичното и локалното да се стигне до общо валидното и универсалното.

Филмът «Спаич» ще бъде естествено продължение на темите, които са ме вълнували и в предишните ми филми, в които търся отговори на въпроса за мястото на отделния човек в големите исторически събития, за правото му на личен избор, за последствията от травмите нанасяни от идеологиите и опитите за тяхното преодоляване.

Филмът за капитан Димитър Списаревски няма да бъде само биографичен очерк за един български летец, един филм с локално значение предизвикващ само локален интерес. Той ще постави въпросите за безсмислието на войната и как една по същество героична постъпка може да предизвика ожесточени спорове, да бъде тълкувана по крайно различен начин.

Известно е, че историята се пише от победителите. Но може ли и трябва ли този факт да попречи да говорим истината и за победителите и за победените?

Може би един разказ за тази малко известна част от историята на Втората световна война, за унищожителните и безмислени бомбардировки на София и за странния герой, превърнал се в легенда, ще ни помогне да разберем по-добре на къде отива днес нашето общество, лишено почти изцяло от ценостна система и идеали.

Адела Пеева София, август 2011г.