Спаич

Документален филм за Димитър Списаревски

Биография

Не много дълга, но изпълнена с изобилие от случки, показващи непокорството му, се оказа биографията на 27 годишния Димитър Списаревски.

Роден е през лятото на 1916г. в Добрич. През 1919г. семейството се премества в Лом, където Димитър учи до пети гимназиален клас. През 1931г. бащата Светозар Списаревски започва работа в София, и семейството се премества в столицата.

Тук Димитър учи във Втора Държавна мъжка гимназия „Цар Борис ІІІ”. В последната година на обучението си в гимназията, той е и знаменосец – факт, достатъчно престижен за времето си, за да бъде официално отбелязан в Свидетелството му за зрелост.

Според биографите на Списаревски, още тогава той мечтае да стане летец и в гимназията се записва в кръжок по авиомоделизъм, където заедно с останалите участници построяват безмоторен учебен самолет.

Решил на какво ще посвети живота си, Спаич постъпва във Военното на Негово Величество Царя училище. Назначен е за летец през октомври 1936г. От април 1938 до юли 1939 е изпратен в летателната школа в гр. Кауфбойрен, близо до Аугсбург. Следва авиационното училище за въздушна аеробика в Шлайсхайм край Мюнхен и накрая обучението в най-престижната школа за висш пилотаж в градчето Верньойхен край Берлин. Завършва с отличен успех.

Завръща се в България през 1940г. и е включен в състава на ято изстребители ПЗЛ 24 „Ястреб” като командир на строево крило във 2-и армейски въздушен полк разположен близо до турската граница. След само няколко месеца избухва Втора световна война. От февруари 1942г. вече е старши инструктор в изтребителната школа на Въздушния учебен полк.

През 1943 е командирован на Ламанша, където наблюдава германските летци и усвоява нови техники за водене на въздушен бой. При завръщането си в родината, прекарва известно време на летището в Карлово като ротен командир, след което е зачислен в 3/6 орляк на летище Божурище. От там излита на 20 декември 1943 на своя първи и последен боен полет.

На 31 декември 1943г. са отпечатани 100 000 военно-пощенски картички с портрета на Списаревски.

След 9-и септември 1944г. новите власти в продължение на повече от 40 години налагат пълното мълчание за него и подвига му.