Спаич

Документален филм за Димитър Списаревски

Проучване

Внимателното и продължително проучване на всички факти свързани с филма и с Димитър Списаревски и епохата , събиране на архивни материали, сведения и свидетелства на останалите живи съвременици и участници в събитията, обхвана дълъг период от време. Бяха посетени много музеи и архиви и бяха разгледани много от частните колекци от документи и снимки от времето на Димитър Списаревски.

Бяха проведени множество срещи и разговори с „последователи” на името и делото на Списаревски, хора на различни възрасти и от различни краища на България. Бяха събрани много интересни и любопитни данни за човека Списаревски от няколкото останали живи свидетели на онова време, които лично са познавали героя.

Проучването не се ограничи само в страната: направен е оглед и за пръв път е заснета бившата голяма военна база Вернойхен, близо до Берлин, в която капитан Списаревси непосредствено преди войната е преминал обучение по висш пилотаж.

Направени са контакти и са събрани материали от немските и американски архиви в които същесвува информация за Димитър Списаревски .

В процеса на подготовка са направени пробни снимки и е определен актьора, който ще играе Димитър Списаревски в няколко от възстановките към филма.

Екип на филма:

Автор, продуцент и режисьор:Адела Пеева
Оператори:Калоян Божилов, Димитър Скобелев
Звук:Иван Андреев
Художник:Георги Тодоров
Монтаж: Калоян Николов
Изпълнителен продуцент:Слободан Милованович
Консултант:Полк. Димитър Недялков
Проучване архиви:Юлия Йорданова