Спаич

Документален филм за Димитър Списаревски

Филм за българския камикадзе Списаревски

Известната кинодокументалистка Адела Пеева проучва живота на българския летец-камикадзе Димитър Списаревски

Филм за българския летец-камикадзе Димитър Списаревски снима Адела Пеева - една от често награждаваните през последните години български кинодокументалисти.

В документалния филм "Спаич" ще има възстановки и в ролята на пилота ще влезе актьорът Иван Юруков.

При англо-американските бомбардировки над София на 20 декември 1943 г. летецът-изтребител насочва самолета си към водача на неприятелските бомбардировачи и умишлено се удря в него. Бомбардировачът в пламъци полита към земята, а "живата торпила" капитан Списаревски се превръща в легенда.

След 1944 г. обаче комунистическият режим обрича на забрава името му, защото го обявява за , защитник на каузата на Хитлерова Германия. И премълчава истинския въпрос: кого всъщност е защитавал младият офицер Списаревски във въздушния бой.

Авторката на "Чия е тази песен?" и "Развод по албански", докато работила по филма за легендарния столичен кмет инж. Иван Иванов, се оказала близо до мястото, където е паднал неговият самолет след саможертвения му акт - близо до село Пасарел. Темата я заинтригувала все повече и повече и така се стигнало до филма.

"Ако спираш хора по улицата, може би повечето няма да са чували за Списаревски, но аз обиколих почти цяла България и се оказа, че за мнозина той е личност, която извиква най-добрите черти на характера", разказва режисьорката в интервю за БТА

"Това е многопластов разказ за малко известна част от историята на Втората световна война, за унищожителните, безмилостни и безсмислени бомбадировки на София и за странния герой, превърнал се в легенда. Ще ни помогне да разберем по-добре накъде отива днес нашето общество, лишено почти изцяло от ценностна система и идеали.

"Спаич" търси отговорите на въпроси около личността на военния пилот Списаревски, тръгвайки по следите на спомени, записки, документи, филмови архиви и стари архивни снимки, а също и чрез игралните възстановки.

Авторката използва архиви от България - от Националната филмотека, от БНТ, както и от Германия. Там са правени част от снимките - във Вернойхен, близо до Берлин, където е била престижната школа за летци, в която се е обучавал Списаревски.

Край Пасарел близък на Иван Иванов, героя на филма "Кметът", разказвал на Адела Пеева как се е крил там по време на бомбардировките. И показал мястото, където е паднал българският камикадзе.

"Това започна да ме чопли, темата ме заинтригуваше все повече и така се стигна до филма", казва документалистката.

/Публикувано във „vesti.bg” на 22 февруари 2012г. по интервюто на Пенка Момчилова – БТА/